Haber
Japon siyasetçiler Hiroşima’daki törende ABD’den bahsetmedi, Rusya’dan bahsetti
İkinci Dünya Savaşı’nın Pasifik Savaşları’nda Hiroşima’nın bombalanmasının 78. yıl dönümü anısına kentteki Barış Anıtı’nda tören düzenlendi. Bombanın atıldığı saat 08:15’te (yerel saatle) tören, şehir yetkililerinin yanı sıra Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın da katıldığı bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Törende konuşan Japon siyasetçilerin hiçbiri bombanın İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD tarafından atıldığını söylemezken, sadece töreni yayınlayan TBS televizyonu nükleer bombardımandan ABD’nin sorumlu olduğunu söyledi. Başbakan Fumio Kishida ve Hiroşima Valisi Hidehiko Yuzai yaptıkları konuşmalarda Rusya’yı tanıttı.
Başbakan Kişida, 78 yıl önce şehre atılan ve on binlerce kişinin ölümüne neden olan atom bombasını kimin attığından bahsetmezken, konuşmasının devamında Rusya’dan bahsetti.
Kişida, “Uluslararası toplumda nükleer silahların azaltılması ve Rusya’nın nükleer silahlarla tehditleri konusunda derinleşen bölünme göz önüne alındığında, şu anda nükleersiz barışa giden yol giderek daha da zorlaşıyor” dedi.
ABD, 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya tarihin ilk atom bombasını attı, şehrin yüzde 90’ı yerle bir oldu ve ilk anda 80.000 kişi hayatını kaybetti. Üç gün sonra Nagazaki’ye atom bombası atıldı ve burada ilk anda en az 40 bin kişinin öldüğü belirtildi.
Vali Yuzai, konuşmasına “Rusya’dan gelen nükleer silah tehditlerine” ve Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programlarına atıfta bulunarak başladı, ancak şehre bombayı kimin attığından bahsetmedi. Vali, nükleer silahlardan vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayarak, Ukrayna’daki çatışmanın “Ukrayna’nın nükleer silahları olmadığı için değil, Rusya’nın böyle bir silahı olduğu için” başladığını söyledi.
Atom bombasının sonraki etkileriyle çoğu sivil yaklaşık 110.000 kişinin hayatını kaybettiği varsayılmaktadır. Sonraki aylarda ve yıllarda bölgede radyasyona bağlı hastalıklardan ölümler devam etti.